JAAR 1
4. Emoties, stress en depressie herkennen en begeleiden bij lagere school kinderen.
Dit is een vak dat ik gekozen heb omdat ik vaak kinderen met stress of depressies of emoties wel kan herkennen maar het nog heel moeilijk vind om ze hierin te begeleiden. Vaak hebben leerlingen bepaalde emoties en gevoelens die ze niet kunnen plaatsen en/of niet kunnen verwoorden. Ik vind het zo belangrijk dat ze dit wel doen en dat zich kunnen verwoorden wat ze voelen en willen. In dit vak heb ik geleerd dat je van het begin, met andere woorden beter al preventief werkt rond gevoelens. Laat kinderen hun gevoelens verwoorden, leer ze omgaan met verschillende emoties en laat hen vooral zichzelf zijn in elke situatie.
Sessie 1: Theorie achter stress, depressie en burn-out.
Wat ik vooral heb onthouden uit deze les, zijn de cijfers van leerlingen met depressies en burn-outs die we hebben gekregen van de docent. Toen ik zag dat 76procent van de leerlingen last hebben stress, verschoot ik. Ik vind het straf dat er zoveel leerlingen mee kampen. Dit maakte mij alleen maar nieuwsgieriger om manieren te vinden en te leren om ze helpen en te begeleiden. Dit kwam jammer genoeg nog niet aan bod in deze les. Dit was vooral een theoretische les over wat stress doet met je lichaam en je hoe dit kan zien in de hersenen. Ook het verschil tussen stress, een burn-out en een depressie is aan bod gekomen in de les. Een burn-out kan in de toekomst leiden tot een depressie en kan ook bij kinderen voorkomen. Iets wat voor mij volkomen nieuw was. Het was een interessante les waar ik veel theorie uit heb gehaald om leerlingen met een bepaalde emotie te herkennen.
Dingen die me zeker gaan bij blijven uit deze les:
- oorzaken voor stress bij kinderen: faalangst, onzekerheid, eenzaamheid, gebrek aan zelfvertrouwen
- 1/10 studenten heeft ooit gedacht aan zelfdoding door stress of depressie
- de faalspiraal (= self-fulfilling prophecy)
Sessie 2: Omgaan met emoties in de klas.
In deze sessie kwam vooral aan bod hoe je preventief kan werken aan emoties met de leerlingen. Welke hulpmiddelen bestaan er om met leerlingen te over emoties te praten? Hoe kan er je ervoor zorgen dat leerlingen praten over hun gevoelens en hier mee aan de slag gaan? In deze les heb ik het spelletjes 'Lekker-in-je-vel' ontdekt. Dit zijn verschillende kaartjes die emoties uitleggen en waar je met de kinderen rond kan werken. Ik heb dit spelletje dan ook meteen gekocht om meteen uit te proberen in de klas (zie persoonlijke verwerking). We gingen ook aan de slag met casussen en wisselde verschillende verhalen uit over werken met emoties op school- en klasniveau. Interessant om verschillende ideeën te horen over andere schoolwerkingen.