8. Mijn persoonlijke verwerking
Als deze verwerking heb ik even mijn beloningssysteem onder de loep genomen. Is het nodig om er één te hebben in het begin van jaar? En doet het echt iets of moet er misschien toch iets aan veranderen?
Kritische blik op het beloningssysteem van in onze klas (4de leerjaar)
In onze klas starten we van in het begin van het schooljaar meteen met een beloningssysteem. Het idee is dat de leerlingen 15 girafjes kunnen verdienen door hun goede inzet, mooi schrijven, goed meewerken, stil zijn in de gang, ... . Wanneer ze er 15 hebben, mogen ze met hun doosje tijdens de speeltijd of middag naar ons komen. Ze trekken 3 bonnen uit een waaier en daaruit mogen ze 1 kiezen. Op de bonnen staan verschillende beloningen die ze mogen gebruiken of inwisselen wanneer ze willen. Voorbeelden van beloningen zijn:
- een dag kiezen naast wie je zit
- met een glitterpen schrijven
- op de computer een spelletje spelen
- eens in de grabbeldoos grabbelen
- ...
Als eerste stel ik me de vraag: 'Is het nodig om een beloningssysteem in de klas te hebben als je nog niet weet hoe de kinderen zich gedragen in de klas?'. Een beloningssysteem zou moeten uitgaan van het principe dat het leerling stimuleert en helpt om er voor te gaan en om goede resultaten te halen. Het zou de intrinsieke motivatie moeten helpen en niet alleen de extrinsieke motivatie om zo veel mogelijk girafjes te verzamelen. De leerling zou gemotiveerd moeten zijn om te taak te maken en deze tot een goed einde te brengen.
In de klas hebben we ook sinds januari een klasbeloningssyteem. Wanneer ze met de hele klas flink zijn of knap hebben gewerkt, kunnen ze een stukje van de puzzel verdienen. Is heel de puzzel gemaakt, kunnen ze een klasbeloning verdienen. Voorbeelden van klasbeloningen zijn:
- spelletjes spelen op de wei
- just dance in de klas
- extra muzische vorming les
- ...
Van dit systeem blijf ik een grote fan! Leerlingen motiveren en stimuleren elkaar om knap te werken. Ze werken aan hun samenhorigheidsgevoel en dat zorgt voor een hechte band binnen de klas. Ook tijdens de les hebben we gehoord dat als je echt een beloningssysteem wilt in de klas dat je best kan kiezen voor een systeem voor de hele klas.
Voordelen en valkuilen van beloningssytemen in onze school
Ik heb met de leerkrachten van de verschillende leerjaren een gesprekje gehad over de beloningssytemen. Ik vroeg hen naar de voordelen en de nadelen van hun systeem.
1ste leerjaar
Kinderen kunnen duimpkes verdienen nadat ze iets goed hebben gedaan (mooi schrijven, flink in de rij, ...). Bij 15 duimpjes mogen ze een pluim hangen bij hun pauw. Als de staart van de pauw vol is, mogen ze grabbelen in de grabbeldoos voor een kleine beloning.
2de leerjaar
Het 2de leerjaar werkt met de klasdojo via de computer. De leerlingen kunnen punten verdienen door verschillende dingen die ze goed doen. Wanneer ze iets fout doen (huiswerk vergeten te maken, niet flink samenspelen op de speelplaats) kunnen ze ook minpunten krijgen. Deze punten tellen zowel individueel als voor de hele klas. Wanneer de leerlingen aan een bepaald aantal punten zitten kunnen de kinderen een beloning krijgen:
- met een glitterpen schrijven
- op een zacht kussen zitten
- op bingel na een les
- ...
3de leerjaar
Dit systeem lijkt heel hard op dat van het 4de leerjaar. Leerlingen kunnen monstertjes verdienen. Wanneer ze 15 monsters hebben, kunnen ze een beloning krijgen zoals kiezen naast wie je zit voor een dag, eens binnen blijven en een spelletje spelen met een vriendje, ...
Wanneer ik met hen samen zat, had ik meteen het gevoel dat we op dezelfde golflengte zaten. Zij vinden dat leerlingen beter hun best gaan doen voor dat monstertje en niet meer echt voor het mooi schrijven. Ze zouden volgend jaar willen afstappen van hun systeem om iets anders of iets nieuws te bedenken. Bijvoorbeeld door hen belonen door een sticker, een stempel of een leuk compliment.
4de leerjaar
Zie hierboven voor meer info
5de leerjaar/6de leerjaar
Zij kozen ervoor om geen beloningssysteem in de klas in te voeren. Ze vinden dat je leerlingen beter kan motiveren of belonen met een complimentje.