JAAR 1

Hechten en vechten

Tijdens de eerste sessie had ik niet meteen het gevoel dat mijn verwachtingen werden ingelast. Het was een heel theoretische les waardoor ik niet meteen de informatie kreeg ik dacht nodig te hebben om dit soort kinderen verder te helpen. Wel werd ik getriggerd door bepaalde informatie waardoor ik toch meteen zin had in de volgende sessie. Bij deze sessie werd het ineens duidelijk dat deze theoretische achtergrond nodig was om bepaalde dingen te begrijpen. Ook de andere lessen gaven me voldoening en gaven me het nodige inzicht in het begrijpen van kinderen met een hechtingsproblematiek. Er kwamen veel praktijkvoorbeelden aan bod en ook de nodige tips met er mee om te gaan in de klas.

Sessie 1: Moeder en kind: het fenomeen hechting
In deze theoretische les ging het vooral over waar hechtingsproblematiek vandaag komt. Waarom is de band tussen moeder en kind zo belangrijk? Wat gebeurt er indien deze band niet goed is? Op al deze vragen werd een antwoord geformuleerd vanuit een wetenschappelijke bril. Wat me ook is bijgebleven van deze sessie zijn de vier verschillende stijlen bij kinderen met een hechtingsstoornis. Ook vooral de filmpjes en de cijfers die we gezien hebben, blijven bij.

Sessie 2: De socio-biologische verklaring van ons gedrag
Het limbisch systeem. Datgene dat mij is bijbleven en dat ik nooit gaat vergeten. Het systeem dat laat zien wat liefde, warmte en zorg betekent voor een persoon. Het limbisch systeem is het sociale, emotionele gevoelsbrein dat kan groeien als er voldoende emotionele input en fysieke warmte is. Als je dit niet hebt gehad, ziet je limbisch systeem er anders uit. Het ziet er dan kleiner uit en van een andere kwaliteit waardoor er dus ook een andere gedrag ontstaat. Je moet als leerkracht met andere woorden op een andere manier reageren, net zoals je anders reageert op leerlingen die blind zijn. Ook alle trauma's en andere dingen die kinderen meemaken hebben invloed op het limbisch systeem. Wat mij tijdens deze sessie verbaasde, is dat dit de eerste keer was dat ik hierover iets te weten kwam. Dit is zo'n belangrijk onderdeel dat je vertelt hoe kinderen zijn en waarom ze zich op een bepaalde manier gedragen. Door dit te zien en te begrijpen, groeit mijn interesse nog meer over het gedrag van mensen.

Sessie 3: Hechtingstoornissen
In deze sessie vond ik het vooral interessant dat we verschillende filmpjes hebben bekeken over kinderen met een hechtingstoornis. Daarin werd duidelijk gemaakt welke aanpak helpt en hoe de begeleiders reageren op bepaald gedrag. Heel nuttig en interessant om hier meer over te weten te komen. Ook heeft de docent verschillende boeken aangeraden om te lezen rond dit onderwerp. Ik denk dat ik er zeker een paar boeken uit de lijst ga opzoeken.

Sessie 4: De 10 kenmerken van het bodemloze kind
De 10 kenmerken van het bodemloze kind komen uit een boek van een mama met een kind met een hechtingstoornis. Daarin beschrijft ze wat het kind voelt en hoe hij of zij reageert in bepaalde situaties. Wat me dan vooral is bijgebleven, is dat ze nood hebben aan concrete taal. Als je gewoon zegt: 'Ga daar staan', weten de leerlingen niet wat je bedoelt. Dit is niet concreet en gestructureerd genoeg. Je moet een taal zoeken waar de boodschap duidelijk overkomt. Dit hangt dan samen met je intonatie en de manier waarop je iets zegt. Dit neem ik zeker mee naar de klaspraktijk omdat ik denk dat dit ook voor meerdere kinderen geldt.

'Ik kies voor de leerkrachten, niet voor de inspectie!' Dit is een quote die hij gebruikte om uit te leggen dat je niet altijd alles volgens de regels kan doen. Leerkrachten moeten hun stijl aanpassen om les te geven aan leerlingen met hechtingstoornissen maar dus ook aan alle andere leerlingen. Elk leerling heeft een aparte aanpak nodig die deze leerling voor helpt. 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin