JAAR 2

Impact van autisme op het gezin

Na vorig jaar het vak 'Autisme: What's in a name' gevolgd te hebben, was ik heel nieuwsgierig naar hoe je dit als gezin aanpakt. Hoe kan een leerkracht of externe hier een steun in zijn? Hoe kan ik ouders/broers of zussen helpen? 
Dit keuzevak paste dan ook zeer goed in deze interesse. 

In dit vak kwam het vooral aanbod wat voor een impact dit allemaal heeft. Brussen (broers en zussen) hebben het een zware taak. Aan de hand van een filmpje (https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=vajdd6lAGn4) kwamen we meer te weten over welke positieve en negatieve gevoelens een brus kan hebben. Vaak weet je al deze dingen wel maar keer op keer werd je weer even meer bewust van de impact op het gezin. 

Ook hebben daarna even stilgestaan bij de partnerrelatie. Hoe is het om met iemand samen te zijn met autisme? Wat maakt het moeilijk of wat zijn net de voordelen? De docente die deze les gaf, was zelf samen met iemand met autisme. Zij reikte vele voorbeelden aan waardoor je helemaal mee was met wat zij bedoelde. Ook zij kon lachen met haar verschillende verhalen maar wist wel telkens opnieuw te vertellen dat het niet altijd zo gemakkelijk is. Je moet opletten met wat je zegt of doet zodat je relatie ook groeit. Open communicatie is daar al één voorbeeld van. Natuurlijk geldt niet voor elke persoon met ASS maar ze zijn enorm eerlijk. Heb je iets lelijks aan, dan weet je het meteen. Ligt je haar niet goed? Of sta je prachtig met dat jurkje? Je weet het meteen. Eerlijkheid is een enorm pluspunt. 
Wat ze vooral zijn is dat een relatie met iemand met ASS hetzelfde is als een andere relatie. Je moet werken aan je relatie, je moet erover kunnen praten en je moet er voor gaan. Soms met wat meer ups en downs maar ze zou niet meer zonder kunnen. 

Het laatste deel van de sessie vond ik het interessantse. Dit ging echt over hoe je ouders kan voorbereiden of ondersteunen tijdens de diagnose.  Aangezien je verschillende soorten ouders hebt, is het belangrijk om bepaalde dingen zeker te doen. Volgende voorbeelden heb ik goed onthouden:
- bereid het gesprek goed voor
- laat ze welkom voelen
- rond af met perspectief
- betrek het kind
- heldere verwachtingen
- ruimte voor zorgen maar ook wat goed gaat
- open communicatie
- ik-boodschappen
- actief luisteren
- interesses en kwaliteiten benutten
- samen strategie bepalen
- ...

Op het einde van de les gaf ze ook nog enorm veel tips van waar je nog meer informatie kan vinden om om te gaan met mensen met ASS. Hoe kan je brussen verder helpen/ondersteunen? Dit heb ik dan ook ineens voor mijn persoonlijke verwerking gebruikt. 


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin