JAAR 2

Omgaan met hoogsensitieve kinderen in de klas

Aangezien wij meerdere leerlingen in de klas hebben met hoogsensitiviteit, leek het mij de ideale moment om hier wat meer over bij te leren en tips te krijgen over hoe je juist het klasgebeuren aangenamer kan maken voor deze leerlingen. Ik hoop om uit deze les veel te halen waar ik meteen mee aan de slag kan! 

Sessie 1: Theorie + tips voor in de klas
Kinderen die hoogsensitief zijn beleven alles veel intenser en intensiever. Wat als gevolg kan hebben dat ze sneller geïrriteerd kunnen zijn. De les begon al heel interessant doordat zij uitlegde hoe je dit aan het kind zelf uitlegt. Een heel belangrijke fase die vaak wordt gegeven. Hoe vertel je een kind dat hij/zij hoogsensitief is zonder het kind anders te laten voelen?
Zij vertelt het aan de hand van de voelsprieten. Je hebt kinderen met kleine voelsprieten maar ook met grotere. Je voelt alles een beetje meer en alles wat dieper. Daarna zei ze dat het vooral belangrijk was om het hoofd van het kind leeg te maken. Dit nam ze dan ook heel letterlijk. Ze stelde voor om een hoofd te tekenen en de leerling daarin alles te laten schrijven wat in zijn hoofd zat. Dan is het vooral belangrijk om erkenning te geven. Daarna stel je de vraag: 'Waar moet je nu even op school niet aan denken? Wat is nu iets minder belangrijk?'. Eigenlijk proberen we een manier te zoeken om het hoofd leeg te maken zonder . Door deze vraag te stellen, begin je het hoofd te structuren en alles een plaats te geven. Dat zou al meteen moeten zorgen voor een leger hoofd en een beter gevoel. 

Na dit begin hebben we meteen een zelfonderzoek gedaan: Hoe hoogsenstitief ben jij? Dit gebeurde aan de hand van een filmpje op youtube. Wanneer je op meer dan 14 vragen 'ja' had geantwoord, ben je hoogsensitief. Ik kwam aan 13. 

We hebben het ook nog gehad over 4 aspecten waar je hoogsensitieve kinderen kunt aan herkennen. Welke symptomen zijn er en hoe kan je er het beste op reageren?
1) FYSIEK (lichamelijk)
- als er iets veranderd is, merken ze dit snel
- observeren graag, staan vaak te kijken aan de kant
- ze zien hoe het met iemand gaat
- batterijen lopen sneller leeg
- graag controle
- goed kunnen waarnemen
- selectief luisteren
!Belangrijk bij dit stuk is dat je de drempel voor deze leerlingen kan verlagen zodat zij zich ook goed blijven voelen! 
Een goed voorbeeld om eens in de klas te testen is kindermassage. Het brengt de kinderen tot rust en ze kunnen zich even 

2) EMOTIONEEL 
- discussies of sfeer tussen leerkrachten wordt goed aangevoeld.
!Belangrijk dat je altijd eerlijk antwoord! Wanneer het kind vraagt: 'Mama, wat is er?'. Vertel dan niet heel verhaal maar wel de essentie, aangepast aan het kind natuurlijk.

3) MENTAAL
- vaak het gevoel als een volwassengesprek
!Stel geen meervoudige opdrachten! Er komen dan te veel prikkels binnen. Dit is te moeilijk. 

4) SPIRITUEEL
- spreekdurf is niet gemakkelijk

Na deze onderdelen zijn we heel snel overgegaan naar verschillende tips die we in onze klas/school kunnen doen. Wat ze ook meedeelde, was dat we zeker eens op klassen moesten kijken. Ik heb dit dan ook gedaan en heel veel tips en verhalen gevonden die mij verder konden helpen.

https://www.klasse.be/156971/wat-hoogsensitiviteit-klas/<br>
https://www.klasse.be/168281/kleuterjuf-is-hoogsensitief-leraar/<br>
https://www.klasse.be/701/hoogsensitief-leerling-klas/<br>

Wat ik vooral onthouden heb, is dat hoogsenstieve kinderen heel gevoelig zijn en dat het dus heel belangrijk is dat ze zich goedvoelen

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin