JAAR 2
Stotteren bij kinderen/jongeren: van inzicht tot aanpak
Ik heb dit vak gekozen uit persoonlijke interesse. Mijn vriend en mijn zus stotteren al van kleins af aan en al vaak heb ik stilgestaan bij hoe ik moet reageren in bepaalde situaties. In dit vak hoopte ik tips te krijgen over hoe te reageren bepaalde situaties maar dus ook hoe ik als leerkracht kan helpen om het onderwijsleven aangenamer te maken.
Ik heb dit vak weer positief ervaren. Het werd gegeven door een experte die ook zelf stottert waardoor elke tip zeer bruikbaar was en zeer echt was.
Sessie 1: Wat is stotteren? Hoe kan een leerkracht deze leerling beter ondersteunen?
Zelf gebruikt ze een boom met wortels als beeld voor stotteren om te laten zien dat stotteren meer is dan wat je hoort. Het is iets dat ontwikkelt in interactie met zijn omgeving waardoor het belangrijk is dat we aandachtig en kritisch zijn over onze eigen attitudes.
Ze begon al met een heel interessante stelling over stotteren. Mensen hebben bepaalde vooroordelen waarvan zij nu duidelijk heeft laten blijken dat deze niet altijd kloppen:
- Stotteren wordt veroorzaakt door stress.
- Mensen die stotteren zijn onzeker.
- Mensen die stotteren zijn nerveus.
- Mensen die stotteren praten vaak minder.
- Mensen die stotteren kunnen niet elke job uitoefenen.
De laatste stelling was een hele interessant waar veel over werd gepraat. Kan iemand die stottert piloot worden? Wat voor een beeld schept dat voor iemand die in dat vliegtuig zit? Kan iemand die stottert presentator op de radio worden? Interessante vragen die zorgen voor interessante gesprekken.
De rol van de leraar in het ondersteunen van een leerling die stottert.
We hebben van de docent verschillende tips gekregen van hoe we het beste kunnen omgaan met leerlingen die stotteren maar evengoed met mensen die je tegenkomt die stotteren.
NOT TO DO:
- goedbedoelde adviezen: moeilijk uit te voeren, geven extra druk en kunnen aanleiding geven tot de ontwikkeling van trucjes
- zinnen aanvullen
- doen alsof er niets aan de hand is
TO DO:
- helpen voorkomen dat spreeksituaties onaangenaam zijn
- reflecteren/schaduwen: helpt verhaal te structureren + geeft aan dat je luistert nar de boodschap
- natuurlijk oogcontact
- respecteer/bewaak beurtwissel
- model: luisterhouding/ rustige communicatie/ open klasklimaat
- gesloten vragen
- waken over positieve klassfeer
- zelfvertrouwen stimuleren
- extra maatregelen: indien nodig en in overleg
- taboe doorbreken/ bespreekbaar maken (eerst individueel aftoetsen)
--> Vraag indien mogelijk aan het kind wat wenselijk is!
Het open klasklimaat is één van de belangrijkste zaken bij het ondersteunen van een leerling die stottert. Maak het stotteren bespreekbaar in de klas, toon interesse. Zorg ervoor dat je deur opstaat om erover te praten en afspraken te maken.
Natuurlijk is het belangrijk om het bespreekbaar in de klas te maken maar doe dit wel in samenspraak met de leerling.
Het zou het zelfbeeld van de leerkracht kunnen versterken en ook het taboe rond stotteren kunnen verminderen. Het kan ook preventief werken tegenover pesten. Daardoor zijn ook vaak extra maatregelen niet nodig.